Alabasteripullo

 

Mikä ihmeen alabasteripullo? Harva meistä on nähnyt alabasteripulloa. Jeesuksen aikana niitä käytettiin yleisesti hyvän tuoksuisten öljyjen ja voiteiden säilytykseen. Alabasteripullot saivat nimensä valmistusmateriaalina käytetystä marmorista. Ne olivat yleensä pieniä sipulinmallisia, leveäpohjaisia ja kapeakaulaisia pulloja.  
 
Pullossa itsessään ei ollut mitään ihmeellistä, 
mutta siinä oli, miten sunnuntain evankeliumitekstin nainen käytti pullon sisällön. Syntisestä elämästä 
tunnettu nainen toimi rohkeasti ja spontaanisti 
fariseuksen kodissa, missä Jeesus oli aterialla. 
”Hän (nainen) asettui Jeesuksen taakse tämän jalkojen luo ja itki. Kun Jeesuksen jalat kastuivat hänen 
kyynelistään, hän kuivasi ne hiuksillaan, suuteli niitä ja voiteli ne tuoksuöljyllä.”         
 
Taloon saapuvalle vieraalle oli tapana osoittaa vieraanvaraisuutta ja kunnioitusta pesemällä hänen 
jalkansa, vierasta tervehdittiin suutelemalla ja pää 
voideltiin öljyllä. 
Fariseus Simon oli kutsunut Jeesuksen kotiinsa aterialle, mutta ei ollut ottanut Jeesusta vastaan lämpimästi ajan tavan mukaan. 
Miksi fariseus jätti tervehtimättä kotiinsa saapuvan Jeesuksen? Mikä sai naisen käyttämään alabasteripullon kallisarvoisen öljyn Jeesuksen sydämelliseen 
palvelemiseen? 
Ratkaisun arvoitukseen löydät sunnuntain evankeliumista.

Hanna Byskata.


Hanna Byskata
perheneuvoja
Kokkolan 
seurakuntayhtymä
hanna.byskata@evl.fi

Sunnuntai 28.2.

Luukas 7:36–50

Eräs fariseus kutsui Jeesuksen kotiinsa aterialle, ja hän meni sinne ja asettui ruokapöytään. Kaupungissa asui nainen, joka vietti syntistä elämää. Kun hän sai tietää, että Jeesus oli aterialla fariseuksen luona, hän tuli sinne mukanaan alabasteripullo, jossa oli tuoksuöljyä. Hän asettui Jeesuksen taakse tämän jalkojen luo ja itki. Kun Jeesuksen jalat kastuivat hänen kyynelistään, hän kuivasi ne hiuksillaan, suuteli niitä ja voiteli ne tuoksuöljyllä.
    Fariseus, joka oli kutsunut Jeesuksen, näki sen ja ajatteli: ”Jos tämä mies olisi profeetta, hän kyllä tietäisi, millainen nainen häneen koskee. Nainenhan on syntinen.” Silloin Jeesus sanoi hänelle: ”Simon, minulla on sinulle puhuttavaa.” ”Puhu vain, opettaja”, fariseus vastasi.
    ”Oli kaksi miestä”, sanoi Jeesus. ”He olivat velkaa rahanlainaajalle, toinen viisisataa, toinen viisikymmentä denaaria. Kun heillä ei ollut millä maksaa, rahanlainaaja antoi molemmille velan anteeksi. Miten on, kumpi heistä nyt rakastaa häntä enemmän?” Simon vastasi: ”Eiköhän se, joka sai enemmän anteeksi.” ”Aivan oikein”, sanoi Jeesus. Hän kääntyi naiseen päin ja puhui Simonille: ”Katso tätä naista. Kun tulin kotiisi, sinä et antanut vettä jalkojeni pesuun, mutta hän kasteli jalkani kyynelillään ja kuivasi ne hiuksillaan. Sinä et tervehtinyt minua suudelmalla, mutta hän on suudellut jalkojani siitä saakka kun tänne tulin. Sinä et voidellut päätäni öljyllä, mutta hän voiteli jalkani tuoksuöljyllä. Niinpä sanonkin sinulle: hän sai paljot syntinsä anteeksi, sen vuoksi hän rakasti paljon. Mutta joka saa anteeksi vähän, se myös rakastaa vähän.” Ja hän sanoi naiselle: ”Kaikki sinun syntisi on annettu anteeksi.”
    Pöytävieraat alkoivat ihmetellä: ”Kuka tuo mies on? Hänhän antaa syntejäkin anteeksi.” Mutta Jeesus sanoi naiselle: ”Uskosi on pelastanut sinut. Mene rauhassa