Hyvä osa

 

Arkisessa kielenkäytössä saatetaan jotain ihmistä sanoa hyväosaiseksi ja toista puolestaan huono- tai vähäosaiseksi. Hyväosaisuudella viitataan tavallisesti siihen, että joku on saanut osakseen runsaasti materiaalista tai sosiaalista hyvinvointia, esimerkiksi varallisuutta tai turvalliset perhesuhteet.

Monia hyvinä pitämiämme asioita, kuten ilo, onni ja terveys, emme pysty itse itsellemme valitsemaan, ainoastaan tavoittelemaan.
Sunnuntain evankeliumissa on hyvä osa ihmisten itsensä valittavissa. Kyse ei ole hyvästä osasta, joka liittyy materiaaliseen tai sosiaaliseen hyvinvointiin, vaan ihmisen koko elämään.
Martalla ja Marialla on Jeesus vieraanaan. Martta ahertaa ja palvelee vieraitaan. Maria hakeutuu kiireen keskellä Jeesuksen luo kuuntelemaan häntä. Martta haluaa pitää huolta Jeesuksesta. Maria valitsee paikan Jeesuksen lähellä ja saa Jumalan huolenpidon sekä kaiken, mitä se tuo tullessaan. Marian valitsema hyvä paikka ja osa on edelleen meille tarjolla.

Hanna Byskata.

Hanna Byskata
perheneuvoja
Kokkolan seurakuntayhtymä
[email protected]

Sunnuntai 17.9. 
Luukas 10:38–42

 

Jeesus vaelsi eteenpäin opetuslastensa kanssa ja tuli erääseen kylään. Siellä muuan nainen, jonka nimi oli Martta, otti hänet vieraakseen. Martalla oli sisar, Maria. Tämä asettui istumaan Herran jalkojen juureen ja kuunteli hänen puhettaan. Martalla oli kädet täynnä työtä vieraita palvellessaan, ja siksi hän tuli sanomaan: ”Herra, etkö lainkaan välitä siitä, että sisareni jättää kaikki työt minun tehtäväkseni? Sano hänelle, että hän auttaisi minua.” Mutta Herra vastasi: ”Martta, Martta, sinä huolehdit ja hätäilet niin monista asioista. Vain yksi on tarpeen. Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois.”