Muuttaa mielensä

 

Takinkääntäjiin ei ole koskaan suhtauduttu arvostavasti, kuten esimerkiksi Juudakseen tai henkilöön, joka jättää puolueensa tai oman ryhmänsä. 
Sunnuntain evankeliumitekstissä oli kaksi poikaa, joista toinen lupasi tehdä isänsä tahdon, mutta ei käytännössä tehnyt mitä lupasi. Toinen poika taas ei luvannut tehdä isänsä tahtoa, mutta muutti mielensä ja teki, kuten isä oli häntä pyytänyt. 

Tekstissä esiintyvät sanat muuttaa mielensä – on Uuden testamentin alkukielellä yksi sana, joka tarkoittaa Vanhassa testamentissa samaa kuin verbi kääntyä. 
Ajassa, jossa elämme, on tärkeää itsensä tunteminen. Itsetuntemuksen taidoista on apua myös elämänmuutoksissa ja kriiseissä. Jokainen muuttuu jossain määrin uusien elämänvaiheiden myötä.
 
Matteuksesta, evankeliumin kirjoittajasta, voidaan todeta, että hänelle etiikka oli tärkeää. Me usein ymmärrämme etiikan kärjistetysti sanottuna oikein ja väärin tekemisenä. Mutta etiikka tarkoitti Matteukselle nimenomaan Jumalan tahdon tekemistä, joka näkyy Kristukseen uskovien elämässä Erja Vaarala-Saarenpäärakkautena Jumalaan ja lähimmäisiä kohtaan.

 


Erja Vaarala-Saarenpää
seurakuntapastori
Kokkolan suomalainen seurakunta
erja.vaarala-saarenpaa@evl.fi

Sunnuntai 20.8. 
Matteus 21:28–32

 

Jeesus sanoi ylipapeille ja kansan vanhimmille:
    ”Mitä te tästä sanotte? Eräällä miehellä oli kaksi poikaa. Hän meni toisen luo ja sanoi: ’Poikani, mene tänään viinitarhaan työhön.’ ’En minä halua’, poika vastasi. Sitten hän kuitenkin tuli toisiin ajatuksiin ja meni.
Isä meni toisen pojan luo ja sanoi tälle saman. Poika vastasi: ’Menen kyllä, isä’, mutta ei mennytkään. Kumpi näistä kahdesta teki, mitä hänen isänsä tahtoi?”
    ”Edellinen”, he vastasivat.
    Jeesus sanoi:
    ”Totisesti: portot ja publikaanit menevät Jumalan valtakuntaan ennemmin kuin te. Johannes avasi teille vanhurskauden tien, mutta te ette uskoneet häntä. Portot ja publikaanit sen sijaan uskoivat, ja vaikka te sen näitte, te ette jälkeenpäinkään tulleet katumukseen ettekä uskoneet häntä.”