Älä

Sunnuntain evankeliumi on monelle meistä tuttu. Siinä Jeesuksen luokse tulee mies, joka tiedustelee, miten pääsisi taivasten valtakuntaan. Ensimmäisessä vastauksessaan Jeesus luettelee Mooseksen käskyjä, jotka koskevat meidän ihmisten välisiä suhteita. Kesän rippikoulussa kävimme nuorten kanssa läpi kymmentä käskyä ja mietimme yhdessä, miten niitä voi ajatella positiivisuuden kautta. Mitä voimme tehdä? Käskyt ovat usein kieltoja - älä tee näin. Harvoin pohdimme, mihin ne vapauttavat: rakastamaan toisiamme.

Rakkaus on Jeesuksen sanoman ydinviesti. Mooseksen lainkin hän tiivisti rakkauden kaksoiskäskyyn. Rakkaus tarkoittaa sitä, että haluamme toisille samaa hyvää kuin meille on osoitettu ja olemme tarvittaessa valmiit luopumaan omista eduistamme muiden hyväksi. Tämä voi olla meille hankalaa, mutta onneksi voimme turvautua Jumalan rakkauteen, hänen armoonsa.

 

Antti Björklund
vs. oppilaitospastori
Kokkolan suomalainen seurakunta
antti.bjorklund@evl.fi 

Sunnuntai 12.7.

Mark. 10:17–27

Kun Jeesus lähti jatkamaan matkaansa, muuan mies tuli juoksujalkaa, polvistui hänen eteensä ja kysyi: ”Hyvä opettaja, mitä minun pitää tehdä, jotta perisin iankaikkisen elämän?” Jeesus vastasi hänelle: ”Miksi sanot minua hyväksi? Ainoastaan Jumala on hyvä, ei kukaan muu. Käskyt sinä tiedät: älä tapa, älä tee aviorikosta, älä varasta, älä todista valheellisesti, älä riistä toiselta, kunnioita isääsi ja äitiäsi.”
    ”Opettaja, kaikkea tätä olen noudattanut nuoresta pitäen”, vastasi mies. Jeesus katsahti häneen, rakasti häntä ja sanoi: ”Yksi sinulta puuttuu. Mene ja myy kaikki, mitä sinulla on, ja anna rahat köyhille, niin sinulla on aarre taivaassa. Tule sitten ja seuraa minua.” Mies synkistyi näistä sanoista. Hän lähti surullisena pois, sillä hänellä oli paljon omaisuutta.
    Jeesus kääntyi, katsoi opetuslapsiinsa ja sanoi: ”Kuinka vaikea onkaan niiden, jotka paljon omistavat, päästä Jumalan valtakuntaan!” Opetuslapset hämmästelivät hänen sanojaan, mutta Jeesus jatkoi: ”Lapseni, Jumalan valtakuntaan on todella vaikea päästä. Helpompi on kamelin mennä neulansilmästä kuin rikkaan päästä Jumalan valtakuntaan.” Opetuslapset olivat yhä enemmän ihmeissään ja kyselivät toisiltaan: ”Kuka sitten voi pelastua?” Jeesus katsoi heihin ja sanoi: ”Ihmiselle se on mahdotonta, mutta ei Jumalalle. Jumalalle on kaikki mahdollista.”