Evästeet
EvästeetLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Rippikoulussa ollaan monin tavoin ihmeiden äärellä. Kristinuskossa on kyse suuresta ihmeestä. Jumalan rakkaudesta ihmisiä kohtaan. Voi olla, että sinut on kastettu aivan pienenä. On sinut kastettu tai ei sinä olet joka tapauksessa tervetullut rippikouluun. Rippikoulu on tarkoitettu kristillisen kasteen saaneille ja kasteelle valmistautuville. Jeesus antoi kaste- ja lähetyskäskyn: Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni; kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa (Matt.28:18-20). Vanhemmat, kummit ja muut sukulaiset olivat kuulemassa kun sinulle sanottiin: Ota pyhä ristinmerkki kasvoihisi ja rintaasi todistukseksi siitä, että ristiinnaulittu Jeesus Kristus on sinut lunastanut ja kutsunut opetuslapsekseen.
Rippikoulussa ihmetellään Jumalan rakkautta ja omaa olemassaoloa Jumalan luomana:
Minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä. Ps. 139:14
Me emme elä yksin, emme rippikoulussakaan. Noin puoli vuotta kestävän rippikoulumatkan aikana opettelemme elämään toinen toistemme kanssa ja testaamme taitoja käytännössä. Rippikoulussa opit tuntemaan itseäsi, toisia ja Jumalaa.
Tervetuloa mukaan!
Rippikoulu on ainutlaatuinen matka, jonka aikana pääset osallistumaan seurakunnan elämään ja tutustumaan uusiin ja vanhoihin ystäviin, itseesi sekä elämän syvimpiin kysymyksiin. Seurakunta kutsuu sinua tälle matkalle, joka oikeastaan alkoi jo pyhästä kasteestasi.
Rippikoulu on tarkoitettu kaikille 15 vuotta täyttäville nuorille. Rippikoulun voit käydä, vaikka sinua ei olisi kastettu. Jos haluat, että sinut konfirmoidaan, voit sopia kasteesta ryhmän papin kanssa. Rippikoulu- ikäinen voi huoltajien luvalla liittyä kirkkoon, vaikka nämä eivät itse kirkkoon kuuluisikaan.
Rippikoulu perustuu Jeesuksen antamaan kaste- ja lähetyskäskyyn. Jeesus lähetti opetuslapsensa maailmaan ja valtuutti heidät kastamaan ja opettamaan. Rippikoulu on oikeastaan tämän käskyn täyttämistä. Voit pohtia elämään ja uskoon liittyviä asioita yhdessä muiden kanssa sekä sitä, mitä usko Jumalaan merkitsee.
Rippikoulun käyminen antaa oikeu- den konfirmaatioon sekä mahdollistaa kirkollisen avioliittoon vihkimisen. Konfirmaation myötä nuori saa oikeuden toimia kummina, osallistua itsenäisesti ehtoolliselle sekä asettua ehdokkaaksi seurakuntavaaleissa täytettyäsi 18 vuotta.
Kokkolan suomalaisen seurakunnan rippikoulu koostuu kolmesta osasta:
Aloitusjakso ajoittuu talvi- ja kevätkaudelle, jolloin nuoret osallistuvat seurakunnan elämään rippikouluryhmittäin. Aloitusjaksoon kuuluu viisi kaikille rippikoululaisille suunniteltua yhteistä tapahtumaa. Tapahtumissa rippikoululaiset istuvat rippikouluryhmittäin, jolloin ryhmän jäsenet tulevat vähitellen tutuksi.
Aloitusjakson ryhmäkohtainen starttipäivä on keväällä. Starttipäivässä tutustutaan muihin ryhmän jäseniin, käydään läpi nuorten odotuksia ja toiveita sekä perehdytään seuraavan jakson — intensiivijakson käytänteisiin.
Katso päivämäärät ryhmäkohtaisesta infosta. Aikataulumuutokset ovat mahdollisia.
su 8.12. STARTTIJUMALANPALVELUS klo 15 Kokkolan kirkossa (rippikoulukortit jaetaan)
to 30.1. RIPARIMUSIIKIN ILTA Kokkolan kirkossa
klo 18–18.30 (ryhmät: T1,T2, K1—K5)
klo 19–19.30 (K6—K10, R, muualla rippikoulun käyvät)
Samaan aikaan Kokkolan seurakuntakeskuksen Mikaelsalissa huoltajille kahvitarjoilu ja info.
la 15.2. LÄHIMMÄISENPÄIVÄ Kokkolan kirkossa ja seurakuntakeskuksessa
klo 12—14 (ryhmät: UV, T1, T2, K1, muualla rippikoulun käyvät)
klo 14.30—16.30 (ryhmät: K2—K6)
klo 17—19 (ryhmät: K7—K11, R)
pe 14.3. KOKKOLA-GOSPEL konsertti klo 19.15 Kokkolan kirkossa
su 25.5. PERHEMESSU klo 10 Kokkolan kirkossa
Pääosa rippikouluopetuksesta saadaan leirillä tai päivärippikoulussa. Ohjelmaan mahtuu yhteisten teemojen käsittelyn lisäksi yhdessäoloa ja rentoa meininkiä. Intensiivijaksot sijoittuvat talvi- tai kesäkauteen.
Seurakunnan elämään osallistuminen jatkuu intensiivijakson jälkeen omaan tahtiin. Rippikoululainen osallistuu kahteen jumalanpalvelukseen sekä kahteen nuorteniltaan. Tavoitteena on, että intensiivijakson jälkeen, kun nuori on pohtinut seurakunnan merkitystä ja saanut jumalanpalvelusopetusta, hän löytää oman tapansa ja paikkansa elää seurakunnan yhteydessä.
Kertauspäivä on konfirmaatiota edeltävänä päivänä. Tuolloin kerrataan rippikoulun ydin- asioita ja valmistutaan tulevaan juhlaan — konfirmaatioon. Rippikoulun käyminen antaa oikeu- den konfirmaatioon, mutta ei velvoita siihen. Konfirmaation tehtävä on vahvistaa ja rohkaista nuorta elämään kristittynä.
Rippikoulun yleistavoitteena on vahvistaa nuorten uskoa kolmiyhteiseen Jumalaan ja varustaa heitä elämään kristittyinä. Rippikoulusuunnitelma nostaa ehtoollisen rippikouluopetuksen keskiöön. Vietämme rippikoulumatkan aikana useamman kerran ehtoollista. Ehtoolliselle osallistuminen on vapaaehtoista.
Haluamme tarjota jokaiselle nuorelle mahdollisuus käydä rippikoulua. Rippikoulumuodon valinnassa on hyvä miettiä, mikä vaihtoehto sopii nuorelle parhaiten. Leirimuotoinen rippikoulu on monelle mieluinen, ja toisille päivärippikoulu on paremi vaihtoehto. Kriisin kekskellä, sairauden akuutissa vaiheessa tai muun leirielämään voimakkasti vaikuttavan syyn takia päivärippikoulu tai yksityisrippikoulu voi olla leiriä parempi vaihtoehto.
Leirille lähtemistä on hyvä miettiä seuraavista näkökulmista:
Seuakunta tukee nuoria heidän kasvuprosessissaan. Haluamme huomioida nuoret yksilöinä ja mahdollistaa jokaiselle hyvän rippikoulukokemuksen. Koska jokaisessa rippikouluryhmässä on eri tavoin oppivia ja sosiaalisiin tilanteisiin reagoivia nuoria, tulee erilaisuudet ottaa huomioon rippikouluohjelmassa. Kertokaa nuoren erityistarpeista jo ilmoittautumislomakkeessa. Jos nuoren tilanteeseen tulee muutoksia, niistä tulee ilmoittaa nuoristoryönohjaaja Markku Lahtiselle, starttipäivän jälkeen oman rippikouluryhmän työntekijöille. He ovat käytettävissä koko rippikoulun ajan ja läsnä nuoren intensiivijaksolla.
Kaikille avoin infotilaisuus rippikouluun ilmoittautumisesta Kokkolan seurakuntakeskuksen Mikael-salissa to 24.10. klo 17.30
Rippikouluun ilmoittautuminen tapahtuu Kokkolan suomalaisen seurakunnan nettisivuilla kokkolansuomalainenseurakunta.fi/info-ja-asiointi
Ilmoittautuminen alkaa la 26.10. klo 9 ja päättyy su 17.11. klo 23.59.
Ilmoittautumislomakkeen täyttää huoltaja. Kun valitset rippikouluryhmää, toivomme, että otat huomioon kaikki ryhmäkohtaiset päivämäärät. Jos sinulla on erityiset perusteet rippikouluryhmän suhteen, toivomme, että esität ne ilmoittautumisen yhteydessä. Pyrimme huomioimaan toiveet mahdollisuuksien mukaan. Ryhmävalinnoissa etusijalla ovat Kokkolan suomalaisen seurakunnan jäsenet sekä kanta-Kokkolan alueella asuvat nuoret.
Ryhmävalintoja tehdessä on hyvä huomioida, että suosituimmat ryhmät ovat yleensä niitä, joiden intensiivijaksot ovat ennen juhannusta (K1—K3). Siksi näihin ryhmiin pääseminen voi olla vaikeampaa kuin muihin ryhmiin.
Voit hakea samaan rippikouluryhmään yhden kaverisi kanssa. Kun ilmoittaudutte, ensimmäisenä ilmoittautuva saa lomakkeelta kaverikoodin
(esim. 0010). Tämä koodi tulee merkitä myös kaverin lomakkeeseen. Ilmoitamme sähköpostitse 20.11. mennessä, mihin ryhmään olet päässyt.
Myös muualla rippikoulua käyvien tulee ilmoittautua nettisivuilla.
Rippikoulun osallistumismaksu on 180 e (leirimuotoinen) tai 110 e (päivärippikoulu). Osallistumismaksu kattaa osan rippikoulun ruokailuista. Seurakunta tukee perheitä kattamalla vakuutus-, majoitus- ja materiaalikulut.
Seurakunta haluaa mahdollistaa rippikoulun kaikille nuorille, riippumatta perheiden taloudesta. Voit hakea maksuvapautusta tai maksun ositusta ilmoittautumisen yhteydessä.
Rippikoulumatkan aikana tulet kohtaamaan seurakunnan nuorisotiimin jäseniä. Mikäli sinulle tai perheellesi tulee kysyttävää riparivalinnoista tai mistä tahansa rippikouluun liittyvästä asiasta, ole rohkeasti yhteydessä nuorisotyönohjaaja Markku Lahtiseen, joka koordinoi rippikoulutyötä.
Starttipäivän jälkeen on luontevaa asioida oman ryhmän ohjaajien kanssa. Muiden rippikouluohjaajien yhteystiedot löytyvät seurakunnan kotisivuilta. Yhdessä selvitämme asioita kaikkien parhaaksi.
Voitte olla rohkeasti yhteydessä nuorisotyönohjaajiin rippikouluasioissa kuin muutoinkin nuorten elämään ja hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä.
Markku Lahtinen
nuorisotyönohjaaja
markku.lahtinen@evl.fi
p. 050 3147 292
Sanna Häggblom
nuorisotyönohjaaja
sanna.haggblom@evl.fi
p. 050 3147 293
Heli Järvi
johtava nuorisotyönohjaaja
heli.jarvi@evl.fi
p. 050 3147 291
Instagram: @nuoretkokkolasuomsrk
TikTok: @kokkolan.suom.srk.nuoret
Facebook: kokkolansuomalainenseurakunta
Nuolisen leirikeskus sijaitsee erämaan rauhassa Nuolisen järven rannalla, Kaustisen Jylhänkylässä. Päärakennuksessa on keittiö, ruokailutila, sali, takkahuone, sauna ja suihkutilat. Leirikeskuksen pihapiirissä on myös rantasauna, uimaranta, lentopallokenttä ja nuotiopaikka sekä kaksi majoitusrakennusta.
Vasikkasaaren leirikeskus sijaitsee Kokkolassa meren rannalla, Trullevintien varressa. Päärakennuksessa on sali, ruokailutila, keittiö, opetustila sekä majoitushuoneet. Rannassa on sauna, jossa on suihkutilat ja takkahuone. Sisäpihalla on mahdollisuus erilaisiin pallopeleihin tai oleskeluun nurmialueella.
Kesäisin käytössä on lisäksi kuusi 8 hengen majoitusaittaa. Majoitusaitoissa ei ole omia wc- ja suihkutiloja, vaan niistä käydään pää- tai saunarakennuksen tiloissa.
Leirikeskus Majakka sijaitsee Halsuanjärven rannalla. Päärakennuksessa on sali, keittiö sekä wc-tilat. Hirsisaunassa voi saunoa isokin porukka ja takkahuoneessa voi nauttia yhdessäolosta. Leiriläiset majoittuvat neljän hengen mökeissä, joissa ei ole omia wc- tai suihkutiloja.
Leirikeskuksen laaja ranta-alue pelikenttineen soveltuu monipuoliseen vapaa-ajan viettoon.
Torsön kesäkoti sijaitsee kauniilla paikalla meren rannalla, Kokkolasta päin tullessa ennen Hickarötä. Kesäkodin päärakennuksessa on keittiö, ruokailutila, sali ja takkahuone.
Kesäkodilla on kaksi majoitusrakennusta. Uudemmassa on suihku- ja wc-tilat sekä sauna. Piha-alueella on mahdollisuus pelata. Rannassa on hiljentymispaikka ja kaksi laituria.
la 8.2. klo 10—13 starttipäivä, Kokkolan seurakuntakeskus
la 22.2.—la 1.3. intensiivijakso (leiri), Vasikkasaaren leirikeskus
la 5.4. klo 9—12 kertauspäivä, Kokkolan seurakuntakeskus
su 6.4. klo 10 konfirmaatiomessu, Kokkolan kirkko
la 20.1. klo 10—13 starttipäivä, Kokkolan seurakuntakeskus
la 24.2. – la 2.3. intensiivijakso (leiri), Vasikkasaaren leirikeskus
la 27.4. klo 10—14 kertauspäivä, Kokkolan seurakuntakeskus
su 28.4. klo 10 konfirmaatiomessu, Kokkolan kirkko
la 11.1. klo 10—13 starttipäivä, Kokkolan seurakuntakeskus
la 22.2.—la 1.3. intensiivijakso (leiri), Nuolisen leirikeskus
la 5.4. klo 9—12 kertauspäivä, Kaarlelan seurakuntakoti
su 6.4. klo 13 konfirmaatiomessu, Kaarlelan kirkko
la 25.1. klo 10—13 starttipäivä, Kokkolan seurakuntakeskus
ma 2.6.—ma 9.6. intensiivijakso (leiri), Nuolisen leirikeskus
la 19.7. klo 9—12 kertauspäivä, Kokkolan seurakuntakeskus
su 20.7. klo 10 konfirmaatiomessu, Kokkolan kirkko
la 8.3. klo 10—13 starttipäivä, Kokkolan seurakuntakeskus
su 8.6.—su 15.6. intensiivijakso (leiri), Leirikeskus Majakka
la 26.7. klo 9—12 kertauspäivä, Kaarlelan seurakuntakoti
su 27.7. klo 13 konfirmaatiomessu, Kaarlelan kirkko
la 22.3. klo 10—13 starttipäivä, Kokkolan seurakuntakeskus
to 12.6.—to 19.6. intensiivijakso (leiri), Vasikkasaaren leirikeskus
la 2.8. klo 9—12 kertauspäivä, Kokkolan seurakuntakeskus
su 3.8. klo 10 konfirmaatiomessu, Kokkolan kirkko
la 10.5. klo 10—13 starttipäivä, Kokkolan seurakuntakeskus
ma 16.6.—to 19.6. intensiivijakso (päivärippikoulu) Kokkolan seurakuntakeskus
ma 23.6.—la 28.6. intensiivijakso (päivärippikoulu) Kokkolan seurakuntakeskus
la 9.8. klo 9—12 kertauspäivä, Kaarlelan seurakuntatalo
su 10.8. klo 13 konfirmaatiomessu, Kaarlelan kirkko
la 29.3. klo 10—13 starttipäivä, Kokkolan seurakuntakeskus
ma 23.6.—ma 30.6. leiri, Nuolisen leirikeskus
la 9.8. klo 9—12 kertauspäivä, Kokkolan seurakuntakeskus
su 10.8. klo 10 konfirmaatiomessu, Kokkolan kirkko
la 12.4. klo 10—13 starttipäivä, Kokkolan seurakuntakeskus
ti 1.7.—ti 8.7. intensiivijakso (leiri), Nuolisen leirikeskus
la 23.8. klo 9—12 kertauspäivä, Kokkolan seurakuntakeskus
su 24.8. klo 10 konfirmaatiomessu, Kokkolan kirkko
la 15.3. klo 10—13 starttipäivä, Kokkolan seurakuntakeskus
pe 4.7.—pe 11.7. intensiivijakso (leiri), Torsön kesäkoti
la 23.8. klo 9—12 kertauspäivä, Kaarlelan seurakuntakoti
su 24.8. klo 13 konfirmaatiomessu, Kaarlelan kirkko
la 26.4. klo 10—13 starttipäivä, Kokkolan seurakuntakeskus
ke 16.7.—ke 23.7. intensiivijakso (leiri), Vasikkasaaren leirikeskus
la 6.9. klo 9—12 kertauspäivä, Kokkolan seurakuntakeskus
su 7.9. klo 10 konfirmaatiomessu, Kokkolan kirkko
la 17.5. klo 10—13 starttipäivä, Kokkolan seurakuntakeskus
ke 16.7.—ke 23.7. intensiivijakso (leiri), Nuolisen leirikeskus
la 6.9. klo 9—12 kertauspäivä, Kaarlelan seurakuntakoti
su 7.9. klo 13 konfirmaatiomessu, Kaarlelan kirkko
la 24.5. klo 10—13 starttipäivä, Kokkolan seurakuntakeskus
la 26.7.—la 2.8. intensiivijakso (leiri), Vasikkasaaren leirikeskus
la 13.9. klo 9—12 kertauspäivä, Kokkolan seurakuntakeskus
su 14.9. klo 10 konfirmaatiomessu, Kokkolan kirkko
la 3.5. klo 10—13 starttipäivä, Kokkolan seurakuntakeskus
la 26.7.—la 2.8. intensiivijakso (leiri), Nuolisen leirikeskus
la 13.9. klo 9—12 kertauspäivä, Kaarlelan seurakuntakoti
su 14.9. klo 13 konfirmaatiomessu, Kaarlelan kirkko
Aluks kun tultiin, oli aika jännittyneet tunnelmat. Aika nopeesti kaikki alkoi luistaa paremmin. Oon ollut täällä oikeasti onnellinen. On ollut turvallista ja hyvä olla.
Olen saanut uusia ystäviä, joiden kanssa ollaan opittu, pohdittu, hämmästelty, laulettu ja tehty kaikenlaista hauskaa.
Tajusin, että elämä on ainutlaatuinen ja toden totta Jumalan lahja.
Käsitykseni Jumalasta muuttui; jotenkin ymmärsin, kuinka suuri asia koko usko on; aina voi turvata Jumalaan, myös silloin kun on epävarma olo.
Opin ymmärtämään asioita uskosta, joita aiemmin en ollut ymmärtänyt, tai edes ajatellut.
Opin elämääni varten, että seurakunta ja Jumala on hyvä pitää lähellä sydäntä; Jeesus on merkki Jumalan rakkaudesta meitä kaikkia kohtaan.
Ripari on avannut minulle uusia ovia ja jättänyt hyviä muistoja.
EvästeetLinkki avautuu uudessa välilehdessä