Rippikoulu 2022

 

Seikkailu alkaa

Rippikoulussa ollaan monin tavoin ihmeiden äärellä. Kristinuskossa on kyse suuresta ihmeestä. Jumalan rakkaudesta ihmisiä kohtaan. Voi olla, että sinut on kastettu aivan pienenä. On sinut kastettu tai ei sinä olet joka tapauksessa tervetullut rippikouluun. Rippikoulu on tarkoitettu kristillisen kasteen saaneille ja kasteelle valmistautuville. Jeesus antoi kaste- ja lähetyskäskyn: Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni; kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa (Matt.28:18-20). Vanhemmat, kummit ja muut sukulaiset olivat kuulemassa kun sinulle sanottiin: Ota pyhä ristinmerkki kasvoihisi ja rintaasi todistukseksi siitä, että ristiinnaulittu Jeesus Kristus on sinut lunastanut ja kutsunut opetuslapsekseen.

Rippikoulussa ihmetellään Jumalan töitä ja omaa olemassaoloa Jumalan luomana:
 

Minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä. Ps. 139:14

Me emme elä yksin, emme rippikoulussakaan. Noin puoli vuotta kestävän rippikoulumatkan aikana opettelemme elämään toinen toistemme kanssa ja testaamme taitoja käytännössä. Rippikoulussa opit tuntemaan itseäsi, toisia ja Jumalaa. Uskallat kulkea rohkeammin, kun on hyvää matkaseuraa.

Tervetuloa mukaan!

RIPPIKOULU

Mikä?

Rippikoulu on ainutlaatuinen matka, jonka aikana pääset osallistumaan seurakunnan elämään ja tutustumaan uusiin ja vanhoihin ystäviin, itseesi ja elämän syvimpiin kysymyksiin. Seurakunta kutsuu sinua tälle matkalle, joka oikeastaan alkoi jo pyhässä kasteessa.

Kenelle?

Rippikoulu on tarkoitettu kaikille 15 vuotta täyttäville nuorille. Rippikoulun voit käydä, vaikka sinua ei olisi kastettu. Jos haluat osallistua konfirmaatioon, sinut tulee kastaa ennen sitä. Rippikouluikäinen voi huoltajien luvalla liittyä kirkkoon, vaikka nämä eivät itse kirkkoon kuuluisikaan.

Miksi?

Rippikoulu perustuu Jeesuksen antamaan kaste- ja lähetyskäskyyn. Jeesus lähetti opetuslapsensa maailmaan ja valtuutti heidät kastamaan ja opettamaan. Rippikoulu on oikeastaan tämän käskyn täyttämistä. Voit pohtia elämään ja uskoon liittyviä asioita yhdessä muiden kanssa ja sitä, mitä usko Jumalaan merkitsee.

Mitä hyötyä?

Konfirmaatio eli rippikoulun päätösjuhla antaa sinulle oikeuden toimia kummina, osallistua itsenäisesti ehtoolliselle,  äänestää seurakuntavaaleissa 16 vuotta täytettyäsi ja asettua ehdokkaaksi 18-vuotiaana. Rippikoulu mahdollistaa myös kirkkohäät.

Rippikoulu Kokkolan suomalaisessa seurakunnassa

Kokkolan suomalaisen seurakunnan rippikoulu koostuu neljästä eri osasta ennen konfirmaatiota:

1. SEURAKUNNAN ELÄMÄÄN OSALLISTUMINEN (alku- ja loppujakso)

Osallistuminen tapahtuu kahdessa osassa: kevätkaudella järjestetään tilaisuuksia, joihin kaikki rippikoululaiset osallistuvat. Aikataulumuutokset koronan vuoksi ovat mahdollisia.

su 15.1. GOSPELJUMALANPALVELUS klo 15 Kokkolan kirkossa
rippikoulukortit jaetaan

su 28.1. LÄHIMMÄISPÄIVÄ Kokkolan kirkossa ja seurakuntakeskuksessa
klo 10-12 (ryhmät: T1, T2, K1-K3 muualla rippikoulun käyvät)
klo 13-15 (ryhmät: K4-K10, R1)

to 16.2. RIPARIN MUSIIKKI-ILTA Kokkolan kirkossa
klo 17.30 (ryhmät: T1, T2, K1-K3, muualla rippikoulunsa käyvät)
klo 18.30 (ryhmät: K4-K10, R1)

la 18.3. KOKKOLA-GOSPEL konsertti klo 18 Kokkolan kirkossa

su 28.5. PERHEMESSU klo 10 Kokkolan kirkossa

Talvileirin, kesäleirin tai päiväkoulun jälkeen osallistuminen jumalanpalveluksiin, nuorteniltoihin ym. jatkuu omaan tahtiin. HUOMIOI: Loppuosaa osallistumisjaksosta ei voi suorittaa etukäteen ennen varsinaista leirijaksoa tai päiväkoulua.

2. STARTTIPÄIVÄ

sijoittuu talvi- tai kevätkauteen. Tutustumme ryhmään. Opetus alkaa. Tartumme rippikoulun juonen päästä kiinni.

3. TALVILEIRI, KESÄLEIRI tai PÄIVÄKOULU - INTENSIIVIJAKSO

Pääosa rippikouluopetuksesta saadaan leirillä tai päiväkoulussa. Ohjelmaan mahtuu myös paljon rentoa meininkiä: ryhmien välisiä kisailuja, illanviettoja, vierailupäivä jne. Rippikoulun ulkoläksyt suoritetaan leirille (päiväkouluun) tultaessa.

4. KERTAUSPÄIVÄ

on juuri ennen konfirmaatiota, jolloin rippikoulu huipentuu konfirmaatiomessuun. Kertaamme tärkeimpiä asioita ja valmistaudumme konfirmaatioon.

Terveisiä vanhemmille

Rippikoulun yleistavoitteena on vahvistaa nuorten uskoa kolmiyhteiseen Jumalaan ja varustaa heitä elämään kristittyinä. Uusi rippikoulusuunnitelma nostaa ehtoollisen rippikouluopetuksessa keskiöön. Vietämme rippikoulumatkan aikana useamman kerran ehtoollista. Ehtoolliselle osallistuminen on vapaaehtoista.

Ilmoittautumislomakkeen täyttää huoltaja. Rippikouluryhmää valitessanne toivomme, että otatte huomioon kaikki ryhmäkohtaiset päivämäärät. Jos teillä on erityiset perusteet rippikouluryhmän suhteen, toivomme, että esitätte ne ilmoittautumisen yhteydessä. Pyrimme ottamaan nämä huomioon mahdollisuuksien mukaan.

Rippikoulu on tarkoitettu kaikille 15 vuotta täyttäville nuorille. Jos nuorellanne on koulussa oppimisen tai osallistumisen haasteita, suosittelemme päivärippikoulua R. Ryhmässä tukea on mahdollista saada joustavammin tarpeen mukaan.

Seurakunta tukee nuoria heidän kasvuprosessissaan. Haluamme satsata rippikouluun niin, että siitä muodostuu mahdollisimman hyvä kokemus jokaiselle.

Toivomme koteihin myönteistä suhtautumista alkavaan rippikouluun. Vanhemmat, tukekaa nuorianne heidän tärkeässä elämänvaiheessaan.

Ilmoittautuminen

Rippikouluun ilmoittautuminen tapahtuu Kokkolan suomalaisen seurakunnan nettisivuilla kokkolansuomalainenseurakunta.fi/info-ja-asiointi

Ilmoittautuminen alkaa 21.11. klo 9 ja päättyy 6.12. klo 22.

Sinun on mahdollista hakea rippikouluryhmään yhden kaverin kanssa. Kun ilmoittaudut kaverisi kanssa, ensimmäisenä ilmoittautuva saa ilmoittautumislomakkeelta kaverikoodin (numerosarja). Tämä numerosarja tulee ilmoittaa myöhemmin ilmoittautuvalle kaverille, joka laittaa tämän saman koodin omaan lomakkeeseensa. Ilmoitamme sähköpostitse viikolla 2, mihin ryhmään olet päässyt. Myös niiden, jotka käyvät rippikoulun muualla, tulee ilmoittautua nettisivuilla erillisen linkin kautta.

Mitä maksaa?

Rippikoulun osallistumismaksuna laskutetaan 180 euroa. Osallistumismaksu sisältää monipuolisen ohjelman, ruokailut rippikoulumatkan ajalta, majoituksen leirillä ja Raamatun. Päiväkoulun osallistumismaksu on 110 euroa.

Jos perheen taloudellinen tilanne on tiukka, voi osallistumismaksusta anoa vapautusta perusteluineen ilmoittautumisen yhteydessä.

Me olemme mukana

Rippikoulumatkan aikana tulet kohtaamaan seurakunnan nuorisotiimin jäseniä. Mikäli sinulle tai perheellesi tulee kysyttävää riparivalinnoista tai mistä tahansa rippikouluun liittyvästä asiasta, ole rohkeasti yhteydessä nuorisotyönohjaaja Markku Lahtiseen, joka koordinoi rippikoulutyötä.

Starttipäivän jälkeen on luontevaa asioida oman ryhmän ohjaajien kanssa. Muiden rippikouluohjaajien yhteystiedot löytyvät seurakunnan kotisivuilta. Yhdessä selvitämme asioita kaikkien parhaaksi.

Markku Lahtinen
nuorisotyönohjaaja
markku.lahtinen@evl.fi
p. 050 3147 292

Sanna Häggblom
nuorisotyönohjaaja
sanna.haggblom@evl.fi
p. 050 3147 293

Heli Järvi
johtava nuorisotyönohjaaja
heli.jarvi@evl.fi
p. 050 3147 291

 

Leirikeskukset

Nuolinen

Nuolisen leirikeskus sijaitsee erämaan rauhassa Nuolisen järven rannalla, Kaustisen Jylhänkylässä. Päärakennuksessa on keittiö, ruokailutila, sali, takka- huone, sauna ja suihkutilat. Leirikeskuksen pihapiirissä on myös rantasauna, uimaranta, lentopallokenttä ja nuotiopaikka sekä kaksi majoitusrakennusta.

Vasikkasaari

Vasikkasaaren leirikeskus sijaitsee Kokkolassa meren rannalla, Trullevintien varressa. Päärakennuksessa on sali, ruokailutila, keittiö, opetustila sekä majoitus- huoneet. Rannassa on sauna, jossa on suihkutilat ja takkahuone. Sisäpihalla on mahdollisuus erilaisiin pallopeleihin tai oleskeluun nurmialueella.

Kesäisin käytössä on lisäksi kuusi 8 hengen majoitusaittaa. Majoitusaitoissa ei ole omia wc- ja suihkutiloja, vaan niistä käydään pää- tai saunarakennuksen tiloissa.

Majakka

Majakka sijaitsee Halsuanjärven rannalla. Päärakennuksessa on sali, keittiö sekä wc-tilat. Hirsisaunassa voi saunoa isokin porukka ja takkahuoneessa voi nauttia yhdessäolosta. Leiriläiset majoittuvat neljän hengen mökeissä, joissa ei ole omaa wc- tai suihkutilaa.

Leirikeskuksen laaja ranta-alue pelikenttineen soveltuu monipuoliseen vapaa-ajan viettoon.

Torsö

Torsön kesäkoti sijaitsee kauniilla paikalla meren rannalla, Kokkolasta päin tullessa ennen Hickarötä. Kesäkodin päärakennuksessa on keittiö, ruokailutila, sali ja takkahuone.

Kesäkodilla on kaksi majoitusrakennusta. Uudemmassa on suihku- ja wc-tilat sekä sauna. Piha-alueella on mahdollisuus pelata. Rannassa on hiljentymispaikka ja kaksi laituria.

Rippikouluryhmät ja aikataulut 2022

T1

4.2. starttipäivä Kokkolan seurakuntakeskuksessa klo 12–15
25.2.–4.3. leiri Vasikkasaaressa (la–la)
15.4. kertauspäivä Kokkolan seurakuntakeskuksessa klo 10-14
16.4. konfirmaatiomessu Kokkolan kirkossa klo 10

T2

11.2. starttipäivä Kokkolan seurakuntakeskuksessa klo 12–15
25.2.–4.3. leiri Nuolisessa (la–la)
15.4. kertauspäivä Kaarlelan seurakuntakodissa klo 10–14
16.4. konfirmaatiomessu Kaarlelan kirkossa klo 13

K1

18.2. starttipäivä Kokkolan seurakuntakeskuksessa klo 12–15
5–12.6. leiri Vasikkasaaressa (ma–ma)
15.7. kertauspäivä Kaarlelan seurakuntakodissa klo 10–14
16.7. konfirmaatiomessu Kaarlelan kirkossa klo 13

K2

25.3. starttipäivä Kokkolan seurakuntakeskuksessa klo 12–15
12.–19.6. leiri Nuolisessa (ma-ma)
22.7. kertauspäivä Kokkolan seurakuntakeskuksessa klo 10-14
23.7. konfirmaatiomessu Kokkolan kirkossa klo 10

K3

11.3 starttipäivä Kokkolan seurakuntakeskuksessa klo 12–15
15.–22.6. leiri Majakassa (to–to)
29.7. kertauspäivä Kokkolan seurakuntakeskuksessa klo 10–14
30.7. konfirmaatiomessu Kokkolan kirkossa klo 10

K4

1.4. starttipäivä Kokkolan seurakuntakeskuksessa klo 12–15
27.6.–4.7. leiri Majakassa (ti-ti)
5.8. kertauspäivä Kaarlelan seurakuntakodissa klo 10–14
6.8. konfirmaatiomessu Kaarlelan kirkossa klo 13

K5

15.4. starttipäivä Kokkolan seurakuntakeskuksessa klo 12–15
30.6.–7.7. leiri Vasikkasaaressa (pe-pe)
19.8. kertauspäivä Kaarlelan seurakuntakodissa klo 9–13
20.8. konfirmaatiomessu Kaarlelan kirkossa klo 13

K6

29.4. starttipäivä Kokkolan seurakuntakeskuksessa klo 12–15
5.–12.7. leiri Nuolisessa (ke-ke)
19.8. kertauspäivä Kaarlelan seurakuntakodissa klo 10-14
20.8. konfirmaatiomessu Kaarlelan kirkossa klo 15

K7

22.4. starttipäivä Kokkolan seurakuntakeskuksessa klo 12–15
13.–20.7. leiri Vasikkasaaressa (to-to)
2.9. kertauspäivä Kaarlelan seurakuntakodissa klo 9–13
3.9. konfirmaatiomessu Kaarlelan kirkossa klo 13

K8

13.5. starttipäivä Kokkolan seurakuntakeskuksessa klo 12–15
21.–28.7. leiri Nuolisessa (pe-pe)
2.9. kertauspäivä Kaarlelan seurakuntakodissa klo 10–14
3.9. konfirmaatiomessu Kaarlelan kirkossa klo 15

K9

6.5. starttipäivä Kokkolan seurakuntakeskuksessa klo 12–15
29.7.–5.8. leiri Torsössä (la-la)
16.9. kertauspäivä Kaarlelan seurakuntakodissa klo 9–13
17.9. konfirmaatiomessu Kaarlelan kirkossa klo 13

K10

20.5. starttipäivä Kokkolan seurakuntakeskuksessa klo 12–15
29.7.-5.8 leiri Nuolisessa (la-la)
16.9. kertauspäivä Kaarlelan seurakuntakodissa klo 10–14
17.9. konfirmaatiomessu Kaarlelan kirkossa klo 15

R1

13.5. starttipäivä Kokkolan seurakuntakeskuksessa klo 12–15
24.–28.7. päivärippikoulu Kokkolan seurakuntakeskuksessa (ma-pe) ja
31.7.–4.8. päivärippikoulu Kokkolan seurakuntakeskuksessa (ma-pe)
23.9. kertauspäivä Kaarlelan seurakuntakodissa klo 10–14
24.9. konfirmaatiomessu Kaarlelan kirkossa klo 13

R2

Erityisrippikoulu 15.–20.5. leiri Vasikkasaaressa, joka päättyy 20.5. klo 10 toimitettavaan konfirmaatiomessuun
Ykspihlajan kirkossa. Tiedustelut ja ilmoittautuminen: diakoniatyöntekijä Aila Viiperi, p. 050 3147 302 / aila.viiperi@evl.fi.
 

Nuorten ajatuksia rippikoulusta

Aluks kun tultiin, oli aika jännittyneet tunnelmat. Aika nopeesti kaikki alkoi luistaa paremmin. Oon ollut täällä oikeasti onnellinen. On ollut turvallista ja hyvä olla.

Olen saanut uusia ystäviä, joiden kanssa ollaan opittu, pohdittu, hämmästelty, laulettu ja tehty kaikenlaista hauskaa. 

Tajusin, että elämä on ainutlaatuinen ja toden totta Jumalan lahja.

Käsitykseni Jumalasta muuttui; jotenkin ymmärsin, kuinka suuri asia koko usko on; aina voi turvata Jumalaan, myös silloin kun on epävarma olo.

Opin ymmärtämään asioita uskosta, joita aiemmin en ollut ymmärtänyt, tai edes ajatellut.

Opin elämääni varten, että seurakunta ja Jumala on hyvä pitää lähellä sydäntä; Jeesus on merkki Jumalan rakkaudesta meitä kaikkia kohtaan.

Ripari on avannut minulle uusia ovia ja jättänyt hyviä muistoja.