Viikon sana

Sokeus

Nauttiessani mökillä kesäpäivästä katselen rantaa ja hämmästyn, kuinka nopeasti pajupensaat ovat kasvaneet. Tätä en ollut huomannut aiemmin vanhempieni hoitaessa mökkiä. Silloin paikat pysyivät kunnossa ja polttopuuvarasto oli ehtymätön. Olin ollut sokea sille, mitä kaikkea mökin kunnossapito edellytti.

Sokea voi olla lähes mille tahansa elämässä. Yksi ei näe rakkaita vierellään, kun yhteydenpito muualle vie huomion, toinen ei huomaa omaa tai läheisen uupumista, kolmas ei näe edessä avautuvia mahdollisuuksia.

Sunnuntain evankeliumissa Jeesus sanoo, että fariseukset olivat mielestään näkeviä, mutta osoittautuvat sokeiksi. Fariseukset olivat lainopettajia, mutta juuri siinä he Jeesuksen mukaan menivät harhaan. He luottivat uskon asioissa uurastukseensa ja omiin hyviin tekoihinsa eivätkä tarvinneet apua tai armoa Jumalalta.

On asioita, joissa meiltä vaaditaan paljon. Joskus joudumme ponnistelemaan ja osoittamaan pitkäjänteisyyttä, jotta selviämme tai saavutamme tavoitteemme.
Jumalan edessä ei sitä vastoin kysytä mitään muuta kuin lahjan vastaanottamista: syntien anteeksiannon omistamista uskomalla se todeksi.

 

Hanna Byskata
perheneuvoja
Kokkolan
seurakuntayhtymä

Sunnuntai 19.8.

Johannes 9:1-7, 39-41

Jeesus näki tien sivussa miehen, joka oli syntymästään saakka ollut sokea. Opetuslapset kysyivät häneltä: ”Rabbi, kuka on tehnyt sen synnin, jonka vuoksi hän on syntynyt sokeana? Hän itsekö vai hänen vanhempansa?” Jeesus vastasi: ”Ei hän eivätkä hänen vanhempansa. Niin on tapahtunut, jotta Jumalan teot tulisivat hänessä julki. Nyt, kun vielä on päivä, meidän on tehtävä niitä tekoja, joita lähettäjäni meiltä odottaa. Tulee yö, eikä silloin kukaan kykene tekemään työtä. Niin kauan kuin olen maailmassa, minä olen maailman valo.” Näin sanottuaan Jeesus sylkäisi maahan, teki syljestä tahnaa, siveli sitä miehen silmiin ja sanoi: ”Mene Siloan altaalle ja peseydy.” - Altaan nimi merkitsee: lähetetty. - Mies meni, peseytyi ja palasi näkevänä.
Jeesus sanoi: ”Minä olen tullut tähän maailmaan pannakseni toimeen tuomion: sokeat saavat näkönsä ja näkevistä tulee sokeita.” Muutamat fariseukset, jotka olivat siinä lähellä, kysyivät tämän kuullessaan: ”Et kai tarkoita, että mekin olemme sokeita?” Jeesus vastasi: ”Jos olisitte sokeita, teitä ei syytettäisi synnistä, mutta te väitätte näkevänne, ja sen tähden synti pysyy teissä.”