Jumalanpalvelus

Jumalanpalvelus on seurakunnan keskus

Jumalanpalveluksen sanastoa
messu = jumalanpalvelus, jossa vietetään ehtoollista
sanajumalanpalvelus = jumalanpalvelus ilman ehtoollista, keskittyy sanaan ja rukoukseen
liturgi = jumalanpalvelusta johtava pappi
kanttori = johtaa seurakunnan laulua

Kirkkovuoden värit
Kirkkovuosi alkaa 1. adventtisunnuntaista ja päättyy tuomiosunnuntaihin. Kirkkovuoden juhlilla on omat värinsä, jotka näkyvät kirkon tekstiileissä ja pappien pukeutumisessa:
valkoinen = juhlan ja ilon väri, käytetään suurina juhlapyhinä
vihreä = kasvun ja elämän väri, käytetään tavallisena pyhäpäivänä
violetti = katumuksen ja odotuksen väri, käytetään adventtiaikana ennen joulua ja paastonaikana ennen pääsiäistä
punainen = Pyhän Hengen ja verellä todistamisen eli marttyyriuden väri, käytetään mm. helluntaina ja pyhäinpäivänä
musta = surun ja kuoleman väri, käytetään pitkäperjantaina

Jumalanpalvelusta vietetään sunnuntaisin ja pyhäpäivinä

• Kokkolan kirkossa klo 10
  • Kaarlelan kirkossa klo 18
  • Ykspihlajan kirkossa talviaikaan noin kaksi kertaa kuukaudessa klo 14

Ehtoollisleipä ja -viini
Kokkolan, Kaarlelan ja Ykspihlajan kirkoissa on tarjolla sekä valkoista, vehnästä valmistettua että gluteenitonta, keltaista, ehtoollisleipää erillisellä lautasella.
Gluteenittoman ehtoollisleivän saa pyytämällä. Toinen vaihtoehto on ottaa kirkkoon tullessaan mukaansa lappu, jossa lukee "gluteeniton", ja näyttää sitä ehtoollisenjakajalle. Gluteeniton-lappuja on kirkkojen takaosassa.

Ehtoollisviini on alkoholillista. Mikäli haluaa alkoholitonta viiniä, siitä on hyvä ilmoittaa suntiolle jo ennen jumalanpalveluksen alkua.

Kirkossa tai netissä

Tulevan sunnuntain jumalanpalvelukset löydät tapahtumakalenterista.

Jos et pääse kirkkoon, voit kuunnella jumalanpalveluksen suorana lähetyksenä täältä.

Virtuaalikirkossa voit osallistua Kuopion, Oulun ja Turun seurakuntien jumalanpalveluksiin ja musiikkitapahtumiin.