Surevalle

Seurakunta kulkee surevan rinnalla

Kun suru kohtaa, edessä on kuukausien, kenties vuosien surutyö.
Seurakunta kulkee surevan rinnalla monella tavoin. Hautajaisten alla tulevat tutuiksi sairaalapappi, kirkkoherranviraston työntekijä, suntio, hautausmaan työnjohtaja, emäntä, pappi ja kanttori.
Surutyötä tekeviä kohtaavat myös diakoniatyöntekijät.
Kokkolan suomalaisen seurakunnan työntekijöiden yhteystiedot löytyvät täältä.

Surua käsitellään ryhmissä

Apuna surun kohtaamisessa ovat myös sururyhmät. Niitä järjestetään sekä seurakunnan että sairaalateologien voimin. Kokkolan suomalaisessa seurakunnassa järjestetään sururyhmä puolisonsa menettäneille muutaman kerran vuodessa.

Ryhmään kutsutaan henkilökohtaisesti seurakunnan leskeksi jääneet puolisot tai seurakunnassa hautaan siunattujen puolisot; kevään ryhmään syyskauden aikana ja syksyn ryhmään kevätkauden aikana leskeksi jääneet.

Sururyhmä on suljettu ja kokoontuu 6-7 kertaa.

Seurakuntayhtymän sairaalasielunhoito järjestää sururyhmiä itsemurhan tehneiden läheisille ja lapsensa menettäneille. Myös lapsille järjestetään sururyhmiä tarpeen mukaan.
Diakoniatyöntekijät kokoavat tarvittaessa avoimen sururyhmän, johon ovat tervetulleita muut sururyhmää tarvitsevat aikuiset.

Pyhäinpäivänä surraan yhdessä

Kutsu pyhäinpäivän messuun saapuu seurakunnasta niille, joiden läheinen on kuollut kuluneen vuoden aikana tai haudattu seurakunnan alueelle. Messussa luetellaan vuoden aikana kuolleiden nimet ja jokaisen muistolle sytytetään kynttilä.

Pyhäinpäivän iltana on mahdollisuus hiljentyä Marian kappelissa, jossa soitetaan klassista musiikkia ja tarjotaan lämmintä mehua. Paikalla on myös seurakunnan työntekijöitä ja vapaaehtoisia, jotka ovat valmiita keskustelemaan omaisten kanssa.

Musiikki hoitaa ja lohduttaa

Sureva ihminen voi löytää erityisellä tavalla musiikin hoitavan ja lohduttavan puolen.
Seurakunta järjestää vuosittain Lohdutuksen lauluja -illan.

Enkeli Kirkon kuvapankki / Sanna Krook